Läxor och tidstankar

Mamman sitter med på orkesterövning och låter tankarna vandra. Vandra och fundera över hur vardagseftermiddagarna ser ut. Över hur mycket läxor det är att hålla ordning på och mamman får inte riktigt samman tanken.

När mamman öppnar telefonen ligger där mejl, flera mejl. En dotter behöver lite extra hjälp att förstå klockan, den analoga och digitala. En annan dotter behöver extra lästräning, en tredje hjälp med matematik och en fjärde behöver extra hjälp med engelskan. Mycket hjälp.

Mamman hjälper och inser att eftermiddagarna är för korta och för få. Allt skall övas helst varje dag.

Och så skall mat lagas, bröd bakas, tvätt sorteras, tvätt tvättas, matsäckar packas och ja, allt annat göras. Mamman hinner just nu inte riktigt koppla av förutom på orkesterövningarna och musiklektionerna då jag inte kan göra annat än att sitta med eller sticka på största dotterns flöjtpåse.

Matematik, lästräning, klockan, engelska, läxförhör, hjälp med bokrapporter och mycket annat. Det är mycket att hålla ordning på. Roligt men mycket. Mamman funderar i stora drag. Funderar över hur långa skoldagar det är rimligt att barn har. Jag förstår läxors funktion. Väl förstår jag vikten av repetition och övning. Men, undrar ibland över varför så mycket skickas hem. Varför skolarbetet inte kan få stanna där det hör hemma, i skolan.

Sådant funderar mamman över här på stolen i musiksalen när stråkorkestern spelar ’Gavotte’ och diverse skalor.

Fortsatt fin torsdag till er.

Etiketter: barn, engelska, klocka, lästräning, läxor, mamman, matematik, skola

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

9 svar till “Läxor och tidstankar”

 1. I Venezuela som min pappa kommer ifrån säger man att: i skolan studerar man, hemma går man igenom/sammanfattar man (det man lärt sig i skolan)
  Det kanske ligger något i det, och tänk om lärarna kunde få mer tid att undervisa i lugn och ro utan massa extrauppgifter som det tydligen blivit på senare år, vad eleverna skulle vinna på det.

  1. Hej Bits
   Ja, tror att din pappa har rätt. Repetition är viktigt. Men, ibland blir det lite väl mycket för alla tror jag.

   Önskar dig en fin helg.

   1. Hej
    Men det som menas med det talesättet är ungefär som att studierna skall skötas i skolan, inte hemma, hemma ”drar man bara över” det som man studerat in i skolan, dvs tyngden bör läggas på skolan, inte på hemmet.
    Även jag känner att det blir ett tungt lass, då har jag bara en enda skolflicka, dem andra är bara två år, men p.g.a makens pendlande och mitt arbete kommer vi inte igång förrän vid läggdags. Därför har jag nu i samråd med min man sagt upp mig från min fasta tjänst, och nu börjar ett nytt okänt liv för oss, med mycket mindre pengar men förhoppningsvis mer livskvalité. Äldsta dottern är glad för detta, och du har varit en stor inspiration för mig. Lite läskigt är det, samtidigt som jag känner ett lugn i hela bröstkorgen

    1. Hej Bits
     Då förstår jag talesättet bättre. Tack.

     Jag hoppas verkligen att ni skall finna mycket styrka i att följa hjärtats väg. Att du skall känna att det känns rätt för dig att lägga din tid, din kraft, ditt fulla engagemang och all din kärlek på din familj.
     Det är ett fint och meningsfullt val. Troligtvis ett ni aldrig kommer att ångra.
     Jag önskar er all lycka av hela mitt hjärta. Tack för att du ser mig som inspirationskälla till detta stora beslut. Det är stora och fina ord och betyder mycket.

     Önskar dig och dina en fin helg.

 2. God förmiddag,
  Jag känner så väl igen mig i dina tankar om hur man ska få alla bitar att gå ihop under vardagarna. Förutom det du beskriver om läxhjälp, tvätt och matlagning tänker jag också på sänggåendet efteråt, som tar vid där det andra slutar. Helst skulle jag vilja sitta i lugn och ro och läsa, prata och sjunga med varje barn, varje kväll! Att dessutom se till så att de somnar i god tid, så att de orkar med nästa skoldag är inte alltid lätt…Man försöker, viker sig nästan dubbel, men det är inte alltid det låter sig göras. Någon är ledsen eller orolig och behöver extra tid och då får någon annan mindre uppmärksamhet den kvällen. Känslan av otillräcklighet kommer även om jag vet att jag bara kan göra mitt bästa.
  Tack för dina fina ord om det viktigaste vi har i livet!

  Får jag lov att maila dig någon gång? Då och då när jag funderar över något som handlar om barnen och den underbara vardagen så går mina tankar till dig. ”Jag undrar hur Fembarnsmamman ser på just det här. Hur gör hon?” Så tänker jag ibland.:-) Och då kan det hända att jag skulle vilja utveckla mig lite mer i text.

  En fin helg önskar jag dig!

  1. Hej Mamma till fyra fina
   Känslan av otillräcklighet, ja den känner jag igen. En ständig följeslagare som jag försöker att vara vän med, allt hinns helt enkelt inte med och så får det vara. Skönt att någon annan känner igen sig i det.

   Du får så gärna mejla mig, mejladressen är mamma@fembarnsmamman.se
   Så trevligt du tänker förresten, ”Jag undrar hur Fembarnsmamman ser på just det här?” Det gör mig glad!
   Ser fram emot ytterligare och utförligare kommunikation.

   Önskar dig och dina en fin helg.

 3. Hej,
  Jag har också reflekterat över det där med läxor. Jag har bara en skolpojken än så länge, men redan i första klass är det två stående läxor i svenska och matematik. Jag förstår så väl behovet av att lästräna hemma och matematikkunskaperna är tydligen bristfälliga bland barn och ungdomar i Sverige, iaf enligt vissa undersökningar. Det är svårt ibland att få tiden att räcka till, det är fotbollsträningar och simskola, men oftast går det att planera in läxläsningen, för oss.

  Men jag tänker på de barn som kanske inte har samma förutsättningar som våra. De som lever i trasiga familjer, av olika anledningar. Som inte har någon som sitter med och tragglar matteuppgifter. Tänker på dem och blir ledsen. Ofta känner jag att skolan tänker s.k. rättvist, d.v.s. aktiviteter ska inte kosta pengar, alla ska ha möjlighet att vara med o.s.v. Men borde då inte skolarbetet till största del skötas i skolan?

  Har inget svar, ville mest bara få ventilera min frågeställning. 🙂
  Tack för din fina blogg, läser ofta men kommenterar sällan. Gillar er fina familj! Trevlig måndag på er och krya på de krassliga!

  1. Hej Lisa

   Jag är helt med dig i dina tankar. Har många gånger funderat över hur det går för de barn som inte har en hjälpande vuxen vid sin sida.

   På barnens förra skola var det många gånger också så att läxan inte gåtts igenom innan. Det kunde vara helt nya områden i t ex matematik eller engelska som vi som föräldrar skulle se till att barnen lärde sig. Märkligt och inte rättvist mot alla skolans barn.

   Tack för dina ord.

   Önskar dig en fin tisdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.