Kraften i den gemensamma måltiden

Mamman sitter och läser på en amerikansk sida som jag hittat tack vare en väninnas länk.Sidan står också att finna här på sidan och heter The Busy Mom.

Idag talar hon om kraften i en delad måltid, att vi alltså sitter ned hela familjen tillsammans vid matbordet och samtalar. Hur kraften i den gemenskapen har försvunnit i vår tid. Hur stressade vi är att hinna än hit och än dit och att vi äter var för sig och liksom springer förbi och ifrån varandra.

Är det så funderar mamman, äter vi inte längre tillsammans och kanske lagar vi inte ens en gemensam måltid. Det tycker jag är svårt att ta in. Vi äter tillsammans varje dag, hela familjen. Och så lagar vi mat från grunden varje dag. Inte för att vara duktiga utan för att det betyder mycket för oss att sitta ned tillsammans allihop. Så har vi alltid gjort t o m då vi inte hade några barn, maken och jag.

Ibland blir måltiderna ett smärre kaos. Ibland är det inte ens trevligt men vi fortsätter att sitta tillsammans, varje dag. Oftast är det trevligt. Vi äter och pratar och delar med oss av vår dag och tar del av varandras upplevelser och berättelser. Någon har en fundering som vi alla kan tänka mer på och så blir vi lite klokare tillsammans.

Den stunden vid matbordet hoppas jag aldrig försvinner. Det finns så mycket kärlek och styrka i den gemensamma stunden. Den vill inte mamman springa ifrån för det finns inget viktigare än nu tillsammans.

Mamman hoppas att fler tar den stunden att samtala och se varandra. Stunden kan tyckas obetydlig och kanske är det enklare att värma sin egen portion och sätta sig ned i lugn och ro för att äta. Mamman tror ändå på kraften av en gemensam stund, på den gemensamma måltidens förenande kraft.

The Busy Mom

The Busy Mom skriver ”we live in a culture that has largely forgotten the power of a shared meal”. Mamman hoppas så att hon har fel, att fler familjer förstår att prioritera gemensam tid framför egen tid. Mamman hoppas att vi i vårt samhälle påbörjar det stundande nya året med gemenskap och att ta tillvara varje möjlighet till samvaro och verkligen börja se och prioritera varandra; för vår egen skull och för våra barns skull.

Så tänker och hoppas mamman så här i slutet på året.

Fin söndag till er.

Etiketter: gemenskap, kaos, kraften, laga mat, måltid, mamman, mat, matbordet, middag, The Busy Mom, tillsammans, trevligt

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

4 svar till “Kraften i den gemensamma måltiden”

 1. Tack för din blogg. Den är inspirerande verkligen! Och ja the busy mom är en bra sida, har också läst texten om gemensamma måltiden där och tänk att dagarna går om man nu har bråttom jämt att man inte ens hinner äta i lugn o ro med sin familj. Har sedan några år tillbaka lämnat det hektiska vardagen o satsat på lugnet istället, där man bara är, och njuter av barnens sällskap.

  1. Hej Shaheen
   Tack för dina fina ord och välkommen hit.
   Skönt att du valt att prioritera en väg som känns rätt i ditt liv. Tid med barnen är ett bra och viktigt val.

   Önskar dig en fin nyårshelg.

 2. Har också funderat på de där..jag å skolbarnen äter middag mitt på dagen tillsammans vid bordet och kvällen äter vi ofta smörgås och te tillsammans alla vid bordet när mannen kommit hem.
  de är ju där man kan prata hela familjen<3

  1. Hej Svintoflickan
   Ja, så är det ju. Att träffas och att tala med varandra och att vara närvarande det är viktigt. Viktigast, faktiskt.

   Önskar dig och dina en fin nyårshelg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.