En intensiv morgon

Gymnastikpåsar, frukt, läxor och idag matsäcksryggsäck till en dotter som har friluftsdag.

Det är mycket att ordna med denna morgon. Gymnastikpåsarna packar döttrarna alltid iordning själva kvällen innan. Mamman måste bara komma ihåg att sätta påsarna vid dörren och packa ned rätt frukt i rätt väska.

Matsäcksryggsäcken skulle så göras iordning. Dottern som behövde matsäcken hade tänkt att rensa ur sin fina ryggsäck igår men något måste kommit ivägen. Ryggsäcken var inte urplockad.

Mamman plockade istället ur för att vara snäll och hjälpsam. Men i plockandet infann sig ganska snabbt en cirkus-trollkarls-känsla. Mamman drog ur mer och mer saker: hopprep, kortlek, böcker, papper, mappar, skrivböcker, pennor, mera papper, almanacka mm mm. ’Häpp, gissa om det får plats mer i denna lilla ryggvänliga, ergonomiskt utformade väska. Häpp! Jodå, mycket mer.’

Mamman försökte att inte bli arg. Bet ihop tänderna hårt, räknade till tretusen, minst, och försökte att inte tänka på att vi köpt dottern en riktigt fin ryggsäck för att hon lätt skall kunna bära sina saker utan att få ont i ryggen.

Mamman gissar att ryggsäcken inte är särskilt bra att bära på ryggen då den är överfull eller håller särskilt länge om sömmarna belastas för hårt.

För varje ny sak mamman plockade upp blev jag allt mer irriterad. Tills det slog blixtar inne i huvudet och humöret sprack. Onödigt och dumt att reagera så på morgonen.

Det är inte lätt att göra rätt. Inte lätt att bemöta rätt trots att jag så innerligt gärna vill.

På väg upp till bilen för etapp ett i skolrundan säger en av de mindre döttrarna, ’mina skor läcker in mamma’. Mamman funderar en kort stund och svarar förvirrat ’men vilka skor har du på dig? Är det gummistövlarna?’ Dottern tittar på mamman och säger ’Nej, såklart inte. Springskorna.’

Dottern har gått i morgonvått gräs och är nu blöt på skorna, säkert också på strumporna. Men mamman har inte tid att vända hem igen. Då kommer dottern på att hon tog med sig nya extrastrumpor till skolan idag. Hon får ta på de strumporna redan i bilen. Nu måste vi bara komma ihåg att ta med fler strumpor att lägga i lådan för extrakläder.

Mamman har bett dottern som jag blev arg på så mycket om ursäkt. Väldigt mycket om ursäkt för att det är viktigt att tala om och visa att mammor också gör fel och reagerar fel ibland.

Nu skall mamman hälla upp en extra kopp kaffe och luta sig tillbaka en stund. Samtidigt som jag spelar luffarschack med minsta dottern.

Fin onsdag till er.

Etiketter: arg, dotter, ergonomisk, friluftsdag, frukt, gummistövlar, gymnastikpåse, irritation, kaffe, luffarschack, mamman, matsäck, ryggsäck, ryggvänlig, strumpor, trollkarl

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

2 svar till “En intensiv morgon”

  1. Det är jobbigt att vara mamma ibland. Vissa dagar blir allt man säger eller gör fel. Har en 18-årig dotter hemma och det är inte heller en lätt ålder alla gånger,mycket hormoner där med och jobbigt i skolan. Det är bara att bita ihop men det är inte alla gånger man orkar det. Gunilla

    1. Hej Gunilla
      Det är gott att läsa dina ord. Det är svårt att vara mamma, vissa dagar nästintill omöjligt och samtidigt alldeles fantastiskt underbart.

      Fortsatt fin vecka till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.