Tårtbageri och boktankar

Gungar”Mrs Angels tårtbageri”, boken som lästes ut av mamman för någon dag sedan, borde läsas av många. Läsas för att på ett djupare plan förstå olika perspektiv och olika kulturer.

Vi är alla mycket olika, olika som människor, olika i hur vi ser på världen och olika i hur vi uppfattar verkligheten. Hur vi ser på verkligheten. För att kunna förstå varandra och våra olika synsätt måste vi våga förstå våra olikheter. Våga sätta våra egna perspektiv åt sidan och försöka inse att lösningen på andra kulturers problem ligger i de egna kulturerna. Våga hjälpa på deras sätt och våga se att våra egna sätt kanske inte är de bästa.

Tankarna kommer till mig då jag lyssnar på dagens sommarpratare, Jan Eliasson. En man som skulle kunna flyta ovanpå samhället men istället väljer att arbeta utifrån ett starkt patos och en enorm drivkraft för att skapa förändring, förbättring. Han talar konkret om förändring. Stora abstrakta ord som ’sustainability’ ersätts med ’låt oss arbeta för en värld där alla har tillgång till en toalett’. I FNs samlingssal sägs detta, som avslut på ett tal.

Boken om Mrs Angel som bakar och säljer tårtor i Kigali, en stad i Afrika, visar på en vardag mycket olik den mamman själv lever i. Men ändå på något sätt med samma tanke. Vi gör det vi är bra på, vi gör det vi kan och använder oss av de medel vi har för att göra gott och fungera i vår verklighet. Mrs Angel säljer inte bara tårtor, hon talar med människor och gör på så sätt en stor insats för det samhälle hon lever i. Hon sprider godhet, samtalar och är en förebild främst för unga kvinnor i staden. Hon visar att det med små medel går att klara sig och leva ett bra liv. Det går att överleva.

I Afrika finns inte så många val. Valen handlar om att vilja överleva. Där lever människor med andra problem och många fler hot än vi gör här i vår trygga västvärld. De lever under svårare villkor dagligen med sjukdom, krig, förödelse, fattigdom och stridigheter. Men det här med val och att våga göra val det förstår mamman. Det tränger in i själen och stannar där. Med visshet och förståelse läser jag och reflekterar över hur lika vi är men ändå väldigt olika, förstås. Mamman vet inget om de överlevnadsval Angel måste göra. Vet inget om de förutsättningar denna kvinna har i omhändertagandet av sin familj.

Mitt liv handlar om att ta hand om familjen och nästa generation. Skapa trygghet och ge kärlek. Försöka att vara en god förebild och våga visa godhet och förståelse. Hjälpa till där det behövs. Visa omtanke och ge av min tid. Trots att mitt val av liv ofta ses med oblida ögon i vårt samhälle. Det jag tror på är inte fint här. Men det bryr mamman sig inte om för jag tror att min väg är vägen till kärlek och lycka. Det är i alla fall min sanning.

Boken ’Mrs Angels tårtbageri’ ger mig ett nytt perspektiv som stärker min tro. Tron på styrkan i det lilla livet och de till synes små dagliga valen för att skapa ett bättre samhälle.

Fortsatt fin söndag till er.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.