Barn och Ungdomslitteratur, boktips.

Döttrarna läser böcker. Det är så roligt när det vi lånat träffar rätt och blir så där bra, intressant och gripande som mamman önskar.

Största dottern har bara ett kapitel kvar att läsa på den bok vi lånade för någon dag sedan. Boken heter ”Den magiska kappan” och är skriven av författaren Katarina Genar. Dottern berättar engagerat om det hon läst. Hon tycker oerhört mycket om boken och sättet den är skriven på. Dottern bara måste tala om vad som hänt i senaste kapitlet och söker upp mamman t o m på toaletten för att tala om. Orden förtrollar henne, dottern, och det som händer är så där lagom dramatiskt och magiskt. En mycket bra bok.

”Den magiska kappan” av Katarina Genar

Den magiska kappan

Den lite yngre dottern som snart skall börja andra klass har nu läst ut den bok vi lånade till henne. Hon tyckte också att boken hon lånade var toppen och spännande och jättebra. Boken heter ”Den förtrollade skölden” och är skriven av Peter Gotthardt.

Det magiske skjoldet

(Bilden fanns inte att hämta på svenska)

En tredje dotter läser roat sin lånebok. Boken är lite tjockare och tar längre tid att läsa. Det är inget just denna dotter brukar vara särskilt förtjust i men nu läser hon gladeligen och skrattar och berättar vad som händer i berättelsen.

Mamman är lite extra förtjust i just denna barnbok för att den är skriven av en författare/artist vars konstnärskap jag kommit att tycka mycket om. Boken denna dotter läser heter ”Lars & Urban, faster Los hemlighet” och är skriven av Eva Dahlgren.

Lars & Urban : faster Los hemlighet

Här kommer ett litet stycke ur boken:

”Lars är min allra bästa vän. Och jag är hans allra bästa vän. Vi är de allra bästa vänner och vi bråkar nästan aldrig. Förutom en gång förra året när vi åkte till månen, då bråkade vi jättemycket. Det var nästan så att vi trodde att vi aldrig skulle bli vänner igen. Men det blev vi och det är jag glad för, för det finns ingen annan som jag kan drömma och fantisera så bra med som med Lars. När vi är lediga och ligger i varsin grop i utkiksberget så kan vi prata hela dagen utan stopp. Man märker knappt att tiden går. Det är underbart tycker jag.”

Mamman tycker om den lite sävliga texten som visar på hur viktigt de små tingen i livet är. Vardagsord och vardagshändelser. Hur viktigt och härligt det är att få ha någon nära att bara må bra tillsammans med. Någon som lyssnar och som kanske inte alltid tycker som du men som är så viktig, så oerhört viktig.

Sådant vill mamman förmedla till de fina döttrarna att det är de vardagliga små stunderna i livet som bär betydelse. Att stå vid varandras sida i vardagen och göra den magisk. Sådant betyder mycket för mamman. Allt faktiskt.

Fortsatt fin torsdag till er.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.