Tankar om tillit och tilltal

Barns tillit till vuxna skapas inte för att vi vill utan för att barnen känner när de är sedda och respekterade. När de känner sig trygga och litar till att de vuxna i deras närhet bemöter på ett bra sätt och är uppriktigt nyfikna på de små människor de möter.

’Du skulle ha sagt att du inte trivs. Vi vill ju att alla skall trivas. Nu har du förstås sagt till hemma, men ändå. Jag menar alla måste trivas, vi vill att alla skall ha det bra.’

Det är bra att det är så de vill ha det på skolan näst största dottern lämnar efter terminens slut. Läraren som fungerat bra under de första yngre åren tittar förebrående på dottern på utvecklings-samtalet vi satt på igår. Det blev lärarens slut-ord det allra sista samtalet på denna skola. Inga ’lycka till’ eller ’så roligt det varit att få ha dig här de här åren’ eller ’så synd det är att du slutar här hos oss’. Dottern liksom sjönk ihop på stolen och mamman tänkte snabbt och intensivt på hur detta kunde bemötas på bästa sätt för att dottern skulle få må bättre inuti. Tystnad, kom mamman fram till var bäst och kramade dotterns hand i sin under bordet. Det var helt enkelt inte rätt tillfälle och plats att gå i konflikt. Alla döttrarna satt med, förvisso upptagna med målande av fina teckningar, men det kändes inte som att mamman där och då behövde förklara för läraren hur dottern upplever tilltalet till barnen bland skolans vuxna eller hur jobbigt dottern tyckt att den stökiga klassrumssituationen varit. Det har mamman flertalet gånger förresten tagit upp med läraren förut. Och visst har vi många gånger meddelat att hon inte längre trivts dottern. Men det räckte tydligen inte för läraren att mamman fått förtroendet av dottern att prata med läraren om detta. Hon skulle ha känt tillräckligt med tillit för att tala om det själv. Det är inte lite att kräva av ett barn som inte trivs i sin arbetsmiljö.

Vi vandrade därifrån hand i hand och dottern sa att det var så skönt att få lämna. Lämna en attityd och ett förhållningssätt som inte är vårt och som inte längre känns rätt för oss. Vi behöver en mjukare värld, ett vänligare tilltal, snällhet, engagemang och nyfikenhet.

De här barnen de är framtiden. Det sätt vi talar till och bemöter barnen formar samhällsklimatet i framtiden. Att uppriktigt vara nyfiken och kanske t o m känna vördnad inför det stora i att möta dessa små människor det tror mamman är viktigt. Så oerhört viktigt.

Fortsatt fin fredag till er.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.