Lek och lär

’Mamma, det är gott att vara hemma med dig och syskonen, bäst är det. Jag känner mig så glad inuti och så gör vi så mycket mysigt.’

Hon den starka och samtidigt så sköra mittendottern tittar förtroligt på sin mamma och säger detta. Hennes ögon är allvarliga och glada när hon ser in i mina och vi delar en fin stund tillsammans.

Hon trivs fortfarande inte riktigt bra i skolan och gråter av hemlängtan på raster. Inte varje rast, inte varje morgon men tillräckligt ofta för att det skall kännas jobbigt.

Idag har hon inte mått bra och därför fått bli kvar här hemma. Hon ritar och pysslar och klipper ut bokstäver och lär sina mindre systrar hur de används. De bygger ord tillsammans de tre minsta döttrarna. Klipper ut bokstäver ur ett pappersark som sedan klistras fast i olika kombinationer på ett annat papper. Sedan görs det prinsesskronor i papper, det klipps ut, målas och tejpas för att sedan bäras av dem alla tre.

När papperspysslet är avslutat försvinner de upp till sina rum och jag hör hur de leker affär. Det räknas och handlas och plötsligt kommer en dotter ned till mamman för att kontrollera att de räknat rätt med sina leksakspengar.

Tänk så lustfyllt lärande kan vara. Inte en tår, bara glädje och nyfikenhet.

Nu väntar kvällste. God natt till er.

Etiketter: bokstäver, dotter, döttrar, Hemma, mamman, pyssla, räkna, skola

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

4 svar till “Lek och lär”

 1. å så fin hon verkar vara.
  dessa barn som man älskar dem och de är konstigt att man nästna inte får knyta band så hårt till sina barn…de ska bli självständiga så fort…varför.
  kram

  1. Hej Svintoflickan
   Ja, hon är fin dottern. De är alla fina på sina alldeles egna och unika sätt.
   Vi har på alla döttrarnas dop valt en psalm som vi tycker är fin och som säger mycket om kärleken till barnen: ’Du vet väl om att du är värdefull, att du är viktig här och nu. Att du är älskad för din egen skull, för ingen annan är som du.’ En fin text med fina tankar om att vi alla är olika och får vara just de personligheter vi är.

   Fin fredag till dig.

 2. Lustfyllt…
  ”Suvarnas jömstele” (Tjuvarnas gömställe) skriver 4-åriga systern på en teckning hon gjort. Mamman och systrarna ler och sätter upp teckningen på kylskåpsdörren. Hon tycker det är roligt med bokstäver, lillasystern, och skriver och läser utifrån sin egna förmåga. Stavningen kommer nog med tiden.
  Det är så det ska vara!

  1. Hej Judith
   Ja, det är så det skall vara. Håller med dig helt och fullt.
   Gott att se dig här i skrift igen.

   Vår fyraåring stavade mycket allvarligt ’EMPKTS’ och ropade stolt ’titta jag har skrivit MAMMA’. Så klart hon har!

   Önskar dig och dina en fin fredag och helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.