Inom en dag

Det ryms mycket på en dag. Många känslor, många händelser, många funderingar, problem att lösa, kramar att få och kärlek att ta tillvara på.

Dagen började med tidig morgon och prat med alla nya blommor mamman införskaffade i söndags. En liten tur i trädgården är ett bra sätt att starta dagen.

Så väcktes de stora skolflickorna och fick sin frukost medan mamman plockade med allehanda ting inför dagen. En liten morgonolycka gjorde det nödvändigt med lite extra plock. Tur då att vi gått upp ordentligt i tid.

Iväg till skolan bar det så och sedan hem till sovande små. De sover länge på morgonen just nu för att nätterna går åt till hostattacker. Kraftiga sådana som tröttar ut barnen men också mamman som nu under drygt en veckas tid hjälpt de olika barnen med sina jobbiga hostor nattetid och därför sovit en bruten sömn.

Eftersom barnen fortfarande sov satte sig mamman att betala nödvändigheter för hushållet. När det var klart vaknar de små och vi börjar att plocka med frukost tillsammans. Då ringer det och en mycket ledsen, ja nästintill förtvivlad, största dotter hörs i luren.’Han låste in mig mamma, och så stod han och skrattade på andra sidan. Mamma, Jag blir så ledsen och vill hem. Snyft, kan du hämta mig?’

Efter några minuters prat bestämmer vi att hon skall fundera på hur hon vill göra, dottern. Hon skall ringa upp när hon bestämt sig och det gör hon efter en liten stund. Dottern har löst sin situation, ordnat med läxor så att hon inte hamnar efter och så vill hon hem.

Frukosten blir tokigt försenad för de små för att mamman får hämta och fixa men till slut sitter vi ner, nu också med en av skolflickorna vid bordet. Frukosten tar alldeles för lång tid och vi pratar, skrattar, äter och gråter tillsammans.

Så måste då hemmet ställas iordning för dagen. Mamman grejar och fixar, borstar hår och tänder på de små och pratar med skolans rektor i telefonen. Ringer och ringer, skickar meddelanden och försöker att lösa allt till det bästa så att dottern kan känna sig trygg när hon är i sin skola. Där hon trivs bra, förutom dessa märkliga barn som verkar se det som sin uppgift att förstöra andras dagar. Ibland är det svårt att förklara världen för barnen när förståelsen brister för en själv.

Men vi kan krama varandra, skapa trygghet och glädje. Vi kan försöka att lösa problem och vi kan låta en liten människa som fått sig en törn av världen finna trygghet och lugn i föräldrafamnen. Vi kan vara tillsammans och viktiga för varandra och det ger mycket kraft.

Nu är det dags att göra sig redo för ännu en natt, som också den går i hostans tecken.

God kväll.

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

2 svar på ”Inom en dag”

  1. Man undrar ju lite vad som står på i er skola? Hur är det med vuxennärvaron egentligen? Är ni fler föräldrar som kan gå ihop och försöka hitta på någon bra lösning? Tycker så synd om barn som är så utlämnade som de är i sina arbetsmiljöer, men tänk så fantastiskt skönt att du kunde hämta hem dottern.

    1. Hej Ann
      Ja, tyvärr finns det fler exempel från andra klasser där saker inte står riktigt rätt till. Kämpar med funderingar kring skolbyte eller att försöka påverka där vi är. Gräva där man står och så. Får fundera vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.