Almanacka

Plötsligt blev den full almanackan. Det ser jobbigt ut med massa text och färgkodning på majoriteten av dagarna. Måste sätta mig ner för att kunna andas ordentligt. Nog för att vi kanske inte är så fullbokade som andra familjer eftersom tid för hemkomst och gemensam middag för hela familjen alltid står först. Men ändå, för vår del känns almanackan fullbokad och vi behöver fundera en sväng till tror jag.

Fast visst är det roligt och viktigt med musik och kultur för kreativiteten och den själsliga hälsan. Blockflöjt för en dotter, trumpet för en annan, stråkrytmik för en tredje och så lite simskola och akvarellmålning också.

Största dottern har idrott två dagar i veckan. Fyra gymnastikpåsar i veckan som skall plockas med på rätt dag till rätt barn. ”Mamma, jag fick med mig en lapp om att jag inte skulle deltaga på gymnastiken idag. Vi har ju inte gymnastik idag ens. Mamma!” Nej det är inte lätt. Sedan massvis med meningslösa föräldramöten med pedagoger som lite lamt talar om vad som skall hända under året. Är det egentligen någon som är intresserad av dessa möten, eller sitter vi där allihop och funderar på annat under tiden. Trist och meningslöst tycker jag. Och då är jag ändå utbildad pedagog.

När jag synar almanackan lite närmre så ser jag att den är ifylld av praktiska skäl så att historien med idrottslappen eller liknande inte skall hända igen. Det finns mycket tomrum, eller kanske mer rätt, skön luftighet för tanken och själen. Helgerna är ännu tomma och om vi vårdar tiden väl blir den värdefull. Tiden tillsammans där vi får ta del av varandras upplevelser och utbyta erfarenheter. Någon sjunger, en annan målar en fin teckning, en melodi spelas vackert på flöjten och en dotter talar hänfört om de olikt klingande tonerna från cellon hon fick pröva på senaste lektionen.

Jag sätter mig ner, dricker ett glas gott vatten (”för mamma som du alltid säger, vatten är en lyx” hade döttrarna infogat i berättelsen här) och andas lika lugnt som jag alltid brukar göra.

Almanackan är ändå en ganska praktisk uppfinning.

Etiketter: almanacka, barn, block, blockflöjt, cello, föräldramöte, idrott, mamma, pedagog, skola, stråkrytmik, tid, upplevelse, utveckling, värdefull, vatten

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Connect with Facebook

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.