Rent praktiskt

Här kommer det utlovade inlägget om hur vi gör rent praktiskt med ekonomi, tankesätt och livsval.

Det gäller att vara genomtänkt och genomdiskuterad med prioriteringarna i livet. Båda parter, om man nu är två vuxna i familjen, måste vara överens om hur hushållets ekonomi skall skötas. Sedan måste man hela tiden stämma av med varandra så att planen fungerar för båda två annars håller varken ekonomi eller förhållande. Det är viktigt att ordentligt tänka över vad man vill med livet och göra sina prioriteringar därefter. Tipsen jag ger grundar sig på våra val, våra prioriteringar och är därför personliga för oss och bara en variant av hur man kan göra.

 • Köpa tid. Vi har hela tiden sett till att vara på det klara med vad det är vi investerar i. Vi investerar vår tid och våra pengar i familj och samvaro. Lediga dagar tillsammans är mer värda än pengar. Vi vuxna har genom ett sådant tankesätt kunnat ha dagar tillsammans med barnen samtidigt under veckan, alltså inte bara ledig tid på helgen. Det är en fantastisk lyx och väl värt att investera i eftersom det gagnar familjens sammanhållning.
 •  Planera. För att få ekonomin att gå ihop är det viktigt att planera – allt från födelsedagar, klädinköp, middagar mm. Vi ser till att ha en veckomatsedel så att inget onödigt behöver inköpas. Vi köper kött från en bonde, kyckling från bondgård genom en väninna och bakar nästan allt bröd själva. När barnen skall på utflykt med skolan ser vi till att ha handlat för det i vår veckohandling.
 • Buffert. Hur mycket man än planerar händer saker man inte kunnat förutse tex att värmepannan, tvättmaskinen eller bilen går sönder. Då är det viktigt att ha en buffert.
 • Studielån. Vi har från början varit smarta eller kanske ett bättre ord är snåla. Vi räknade ut redan som studenter hur mycket pengar vi klarade oss på och lånade precis så mycket (eller lite…) och såg sedan till att betala tillbaka lånen. Våra studielån är återbetalade för ett antal år sedan vilket är skönt.
 • Klippning och kläder. Jag har klippt barnens hår själv, det sparar man mycket pengar på. Jag lagar eller syr kläder i den mån det fungerar. Men självklart får barnen nytt men då försöker jag se vad de behöver och köper inget mer än det.
 • Föräldrapeng. Det går att planera även uttaget av denna peng till ett absolut minimum och då räcker både dagar och pengar längre.
 • Egen tid och aktivitet har vi nästan ingen. Ingen av oss har någon direkt dyr hobby, vi har sett till att hålla nere det och lägger all tid och alla pengar till gemensam nytta. Det kan tyckas tråkigt och jag har fått förklara så många gånger för människor runt oss att den tid barnen är små är relativt kort. Att vi inte lägger massa pengar på aktiviteter nu betyder ju inte att vi inte kan göra det sedan – tålamod. Ni behöver inte deltaga i det ”race” som småbarnsföräldrar nästan alltid anser vara nödvändigt att följa med i. För att det valet skall kännas bra måste man veta vad det är som prioriteras och varför. Tänk, välj. Följ inte bara efter dit alla andra verkar gå – gör ett eget val!
 • Laga mat. Vi lagar mat från grunden varje dag eftersom det känns bäst, nyttigast och är fördelaktigt ekonomiskt. Det visar också barnen att samvaron och middagen är viktiga för vår familj. Sedan uppstår självklart konflikter med barnen runt bordet men det är ändå värt ansatsen att laga mat och sitta tillsammans och äta.
 • Presenter. Var tydlig med vad ni kan ge och se till att veta vad er ekonomi har utrymme med. Våga säg ”nej det blir för dyrt för oss” – det är säkert inte bara ni som tycker det men kanske de enda som vågar säga det!
 • Barnkalas. Våra barn gör ofta saker själva och ger bort till sina vänner. Det brukar vara uppskattat och kanske även minskar pressen som många föräldrar känner över alla barnkalas. Våra barn har bara ett kalas var, alltså inga kompiskalas utan får lov att bjuda en eller kanske två vänner när vi har kalas för släkten här hemma. Det minskar stressen för oss föräldrar och är mer förmånligt för vår ekonomi. Det gör man självklart som man vill,  våra barn är än så länge nöjda med det.
 • Budget. Spara till det ni vill göra – ha ett separat konto, döp gärna kontot till det pengarna skall användas till tex bio, restaurangbesök eller resor. Så kan ni hela tiden se hur mycket ni har sparat och vad ni har råd med att spendera.
Detta var några tips på hur vi gör – det kommer mera allteftersom jag kommer på mer…

Författare: Mamma

Fembarnsmamman är en blogg från vardagslivet hos en familj med fem barn. För vår familj är gemenskap viktigt, att leva nära och uppskatta livet utan att krångla till det. Vi har valt att leva långsamt och att ta oss tid att uppskatta de små tingen i livet och vardagen, för det är dessa stunder som utgör den största delen av våra liv.

14 svar på ”Rent praktiskt”

  1. Ja, Kristina. Tiden med barnen – det är det absolut viktigaste.Väl värt att prioritera. Att följa sitt hjärta är viktigt, hur det valet än ser ut.

 1. Väldigt intressant att läsa! Jag tror vi gör ganska så lika, men ert matkonto måste t.om vara större än vårt! Önskar att jag också haft råd att ta mindre studielån, men men det får ses som akademikerskatt (el som straff för att man skaffat sig en lång utbildning och inte börjat jobba på en gång…?) Ni låter som en skön familj! Ha en jättetrevlig helg! (Glöm inte bort gratis inträde på Liseberg).

 2. Hej!
  Roligt att läsa din blogg. Själv har jag nu varit hemma med barnen 9 år…….Ångrar inte en dag, förrutom när jag ser snygga höstkläder, och inser att jag nor får vänta med det tilll när jag börjar arbeta =) Skämt å sido, det är konstigt vad man lär sig att få pengarna att räcka.
  / Jenny

  1. Hej Jenny. Så härligt att få läsa att vi är fler som vill vara hemma. Jättetack skall du ha för din kommentar! Ibland unnar jag mig fina saker, fast jag köper dem begagnat på Blocket. Det är bra både miljömässigt och ekonomiskt! Hoppas att få se dig här igen.

  1. Hej Åsa! Så roligt att du hittat hit. Jag tycker också mycket om UnderbaraClarabloggen, hennes sommarprogram inspirerade faktiskt till denna sidans vardande. Tack för komplimangen. Hoppas få se dig här igen!

 3. Hej!
  Nästa nr av vår tidning haro! kommer att handla om pengar och jag undrar om vi får publicera texten ”rent praktiskt”?
  Vi lägger givetvis din webbplats under så det blir lite reklam..
  Vi tar gärna en liten bild med i så fall. (-:
  Här kan du se några av våra nr, vi jobbar ideellt och ser att vi inte lagt in de sista nr från 2011, men de går i samma anda som de andra.
  http://www.haro.se/tidningar/
  Vänligen Therese
  ps. är i slutskedet av tidningen så det är liite bråttom. (-:

  1. Hej Therese.
   Ni får jättegärna använda ”Rent Praktiskt” i Harotidningen. Skall leta upp någon bild att sätta till, tar hjälp i eftermiddag av den fotograferande maken. Vi är sedan ett tag medlemmar i er organisation, så tidningen har vi läst, plus alla bra artiklar och länkar ni sänder ut via mejl. Vi är oerhört glada och tacksamma för er organisation och det arbete ni utför. Bara roligt att kunna bidraga med lite information!
   (Om ni skulle vilja får ni gärna länka till vår sida från er Harohemsida.)
   Trevlig helg!

 4. Pingback: Fembarnsmamman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.