Igår var en ’baka och fixa i köketdag’, och så fick vi spelat krocket också.

Blev inspirerad av den högreste inredaren/kocken som arbetar på tv4 och tänkte mig att baka en variant av hans mozzarella/tomat/basilikabröd. Men eftersom vi är några i familjen som är laktosintoleranta fick det bli en för oss magvänligare variant med västerbottenost/persilja/tomat/basilika istället. Det blev ett riktigt gott tillmatenbröd!

Recept kommer här: (tänk på att läsa igenom hela receptet innan du börjar)

25 g jäst, 4 dl kallt vatten, 1/2 dl olivolja, ca 1 liter vetemjöl. Låt degen arbetas i hushållsapparaten i 12 minuter, tillsätt sedan 1 tsk salt och låt maskinen arbeta ytterligare 10 minuter. Låt degen jäsa i ca 11/2 – 2 timmar övertäckt med plastfolie. När degen är färdigjäst lägg den på bakplåtspappersklädd plåt och tryck ut den i kanterna så långt det går, den skall bli en stor rektangulär platta som nästan täcker bakplåtspappret. Skölj sedan 2-3 tomater, skiva tunt och fördela på degen, skär skivor av västerbottensost och lägg på rikligt med ost över deg och tomater. Krydda sedan med t ex persilja och basilika – ta de kryddor du har hemma som du tycker passar bra till. Sätt ugnen på 250 grader och låt degen jäsa den tid det tar för ugnen att bli varm. När ugnen är varm sätt in plåten i 15 minuter. Ta ut brödet ur ugnen och låt det kallna. Färdigt!

Etiketter: bakplåt, bröd, laktosintolerant, ost, recept, tomat, västerbottenost