Lite olika mammabröd
Mammas rostbröd
Har kommit på ett bra rostbrödsrecept. Dotter nummer tre i ordningen har bestämt sig för att inget bröd förutom just sådant som rostas är bra. Tröttnade på att inhandla sådant bröd i mataffären och tänkte att jag nog skulle komma på ett bra recept själv, och här kommer det.
Recept:
- 3 msk honung
- 25 g jäst
- 2,8 liter vetemjöl
- 1 liter kallt vatten
- 2 tsk salt
Smula ner jästen i bunken, lägg i honungen, vetemjölet och häll på vattnet. Låt bunken blanda degen i 12 minuter och häll sedan i saltet och kör ytterligare 10 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i ca 2 timmar. När degen är färdigjäst tar du upp den och lägger på en bra bänk, delar degen i fyra delar och lägger antingen i en bra form (då får brödet bättre form och höjd) eller på bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 200 grader och låt bröden jäsa täckta med bakduk i väntan på att ugnen skall bli varm. Ställ in två formar eller en plåt med två bröd i taget i ca 35 minuter. Tag sedan ut brödet och låt det kallna.
Har kommit på ett bra rostbrödsrecept
Mammas Grovbröd med nötter
Ibland är det gott med ett bröd som har lite substans. Brödbakandet denna gång gav ett halvmörkt bröd som var gott, mättande, vackert och förhoppningsvis ganska nyttigt.
Recept:
- 2,5 liter mörkt lantbrödsmjöl
- 2 msk brödsirap
- 25 g jäst
- ca 1 dl hackade hasselnötter
- ca 1 dl linfrön
- ca 1 dl solroskärnor
- ca 1 dl havrekli
- ca 10 torkade aprikoser
- ca 1/2 dl russin
- 1 liter kallt vatten
- 2 tsk salt
Man kan ta de nötter/frön som finns hemma, det behöver alltså inte blandas precis så här. Blanda ner allt utom saltet i bunken och låt maskinen arbeta i 12 minuter. Blanda sedan ner saltet och blanda ytterligare 10 minuter. Degen skall vara ganska lös när den är färdig, den kommer alltså inte släppa degbunkens kanter. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa i ca 3 timmar. Häll sedan ut degen på lämplig bänk och dela i fyra delar. Limporna behöver läggas i någon slags smord form, vanlig sockerkaksform går bra, annars kommer bröden jäsa ut och bli platta. Sätt ugnen på 200 grader. Låt bröden jäsa medan du väntar på att ugnen skall bli varm. Sätt in två bröd i taget i 35-40 minuter. Tag sedan ut och låt svalna under bakduk.
”Man kan ta de nötter/frön som finns hemma”
Ett lite grövre mammabröd
I det här hushållet går det åt en hel del bröd, och frysen gapade tom på bröd igår – så det var dags att baka frukostbröd. Det här receptet är ur eget huvud och kategoriseras i den stora gruppen bröd kallad mammabröd.
- 2,6 liter lantbrödsmjöl
- 3 msk brödsirap
- 2 dl havrekli
- 2 tsk brödkryddor
- 25 g jäst
- 2 tsk salt
- 1 liter kallt vatten
”Det här receptet är ur eget huvud”
Mammabröd
Häll i mjöl, jäst, sirap, rapsolja och vatten i bunken. Helst en eldriven hushållsapparat, då blir brödet bäst. Låt maskinen blanda till degen i 12 minuter. Tillsätt sedan saltet och låt maskinen arbeta degen ytterligare 10 min. Ta bort degkroken, strö över lite mjöl över degen och täck sedan för bunken med plastfolie och låt jäsa i dryga två timmar. Flytta degen till en bra bänk där du har plats att knåda. Dela degen i fyra delar och forma varje del till en limpa. Sätt ugnen på 200 grader och låt degen fortsätta jäsa medan du väntar på att ugnen skall bli varm. Sätt sedan in brödet och låt det stå i 35-40 minuter. Ta ut limporna och låt de kallna på en kökshandduk.
”Ett uppskattat mammabröd!”
Min version av Ernstbröd
Blev inspirerad av den högreste inredaren/kocken som arbetar på tv4 och tänkte mig att baka en variant av hans mozzarella/tomat/basilikabröd. Men eftersom vi är några i familjen som är laktosintoleranta fick det bli en för oss magvänligare variant med västerbottenost/persilja/tomat/basilika istället. Det blev ett riktigt gott tillmatenbröd!
Recept kommer här: (tänk på att läsa igenom hela receptet innan du börjar)
Häll i mjöl, jäst, olivolja och vatten i bunken. Låt degen arbetas i hushållsapparaten i 12 minuter, tillsätt sedan 1 tsk salt och låt maskinen arbeta ytterligare 10 minuter. Låt degen jäsa i ca 11/2 – 2 timmar övertäckt med plastfolie. När degen är färdigjäst lägg den på bakplåtspappersklädd plåt och tryck ut den i kanterna så långt det går, den skall bli en stor rektangulär platta som nästan täcker bakplåtspappret. Skölj sedan 2-3 tomater, skiva tunt och fördela på degen, skär skivor av västerbottensost och lägg på rikligt med ost över deg och tomater. Krydda sedan med t ex persilja och basilika – ta de kryddor du har hemma som du tycker passar bra till. Sätt ugnen på 250 grader och låt degen jäsa den tid det tar för ugnen att bli varm. När ugnen är varm sätt in plåten i 15 minuter. Ta ut brödet ur ugnen och låt det kallna. Färdigt!
”Det blev ett riktigt gott tillmatenbröd”
Min vän, du är så duktig att jag blir nästan tårögd. Vet att du ogillar ordet duktig, men det är trots allt ganska beskrivande, på ett positivt sätt. Nån dag du kanske tom lyckas inspirera mig med bakandet 🙂
Tack kära och snälla du! Duktig är ett bra ord, men ibland svårt att förhålla sig till. Att vara ’duktig flicka’ ställer så många jobbiga krav. Därför vill jag gärna använda andra ord. Fånigt kanske. Men jag förstår vad du menar och är glad för att du tycker att jag är duktig. Försöker göra det jag känner för, och vara det jag är. Helt enkelt ’good enough’ så att jag känner mig nöjd och tillfreds med den person jag är!
Tack för din fina kommentar! Visst kan du baka om du vill, det handlar om envishet och uthållighet mer än någonting annat.
Okej då, kanske lite handlag också. 🙂
Måste fråga… har blivit sugen (inspirerad av dig) på en köksassistent så att jag kan komma igång med brödbak ordentligt (lite bökigt att stå och knåda för hand längre tid med en tre- resp ettåring som kan vara på varierande humör ;-)). Så; vad har du för apparat? Eller någon du kan rekommendera?
Tack på förhand!
Hej Diana
Jag har en klassisk assistent från Elektrolux som anses robust och verkligen orkar knåda lite större degar. Jag hade en nyare modell som tyvärr styrkortet gått sönder på. Tittade efter alternativ, men det finns inget motsvarande på marknaden som är lika bra och som har lika stor degskål. En ny Ankarum (som de heter idag) kostar från 4500 kr, men sök på blocket det finns maskiner från 60-talet och framåt. Av en vänlig vän fick jag hennes maskin från 80-talet som fungerar utmärkt. Lycka till med bakandet och hör av dig om du har mer frågor!
Ah, tyckte det såg ut att vara en sådan på bilden där du bakar och har kikat på just Ankarum. Kan tänkas bli den.
Hej Diana
Glöm inte att titta på begagnade alternativ. Oftast är de lite äldre varianterna mycket bra och välbyggda maskiner som verkligen håller.
Lycka till med letandet och bakandet!
Hej!
Det blev en Akarsrum tillslut =) Nu har vi provat ditt Mammabröd och ditt rostbröd. Suveräna båda två! Ser fram emot att baka de andra bröden också. Så härligt att ha kommit igång med riktigt brödbak igen. Det tackar vi dig för!
Hej Diana.
Så roligt att du skaffat en maskin och börjat att baka redan. Blir jätteglad över att kunna inspirera. Skall försöka att lägga upp fler bra bakrecept.
Stort tack också för att du tog dig tid att berätta för mig. Det känns gott i hjärtat.
Önskar dig och dina en fin vecka.